Παρασκευή 9 Μαρτίου 2018

Κριτική ταινίας «Να με Φωνάζεις με τ' Όνομά σου (2017)-Call me by your name»

«Να με Φωνάζεις με τ' Όνομά σου (2017)-Call me by your name»
Κριτική-Σινεμά «Να με Φωνάζεις με τ' Όνομά σου (2017)-Call me by your name»
Διάρκεια: 132' λεπτά
Κατηγορία: Ρομαντικό-Ερωτικό Δράμα/ Gay movie   
Σκηνοθέτης: Luca Guadagnino
Σεναριογράφος: James Ivory (screenplay), βασισμένο στην νουβέλα του André Aciman
Βαθμολογία: 8,5/10

Έχετε όρεξη να δείτε ένα ρομαντικό gay ειδύλλιο, μια ταινία υψηλής αισθητικής με φιλοσοφικές προεκτάσεις, υπέροχα τοπία της βόρειας Ιταλίας, όμορφη μουσική και πολύ ερωτισμό;  Αν ναι, τότε το «Να με Φωνάζεις με τ' Όνομά σου» είναι η ιδανική ταινία για εσάς.
«Στου δυνατού έρωτος το άκουσμα τρέμε και συγκινήσου σαν αισθητής» Καβάφης.    
Το στόρυ, χωρίς σπόιλινγκ: Το 1983 κάπου στη βόρεια Ιταλία η οικογένεια του μεγαλοαστού καθηγητή αρχαιολογίας  Mr. Perlman περνάει το καλοκαίρι της διαβάζοντας φιλοσοφία, ακούγοντας κλασική μουσική, καπνίζοντας ακατάπαυστα και τρώγοντας ροδάκινα στο υπέροχο αρχοντικό της. Εκεί καταφτάνει ο γοητευτικός νεαρός βοηθός του καθηγητή, ο αμερικανικής καταγωγής Oliver. Σταδιακά, μέσα σε αυτό το υπέροχο σκηνικό της Ιταλικής εξοχής αναπτύσσεται ένα πλατωνικό ειδύλλιο ανάμεσα στο νεαρό γιο του καθηγητή Elio και στον Oliver.
Ο Luca Guadagnino, σκηνοθέτης του αγαπημένου «Είμαι ο Έρωτας» και του «Κάτω από τον ήλιο» που θα θέλαμε να ξεχάσουμε, μας δίνει μια πολύγλωσση ταινία υψηλής αισθητικής  για τη γοητεία της νεότητας, την ομορφιά της φιλοσοφίας και της μουσικής, την αμφισεξουαλικότητα και τις οικογενειακές σχέσεις. Μια ταινία που την αισθάνεσαι σαν ένα γλυκόπικρο ερωτικό ποίημα του Καβάφη. Το ρομάντζο ανάμεσα στους δύο αμφισεξουαλικούς νέους  παρά τη «χυδαιότητα» της ξαναμμένης νεαρής σάρκας και την «επαναστατική» διάσταση που θα είχε η αποτύπωση του σε μία ταινία, υπερβαίνει κάθε «ευτελισμού» και αποτυπώνεται σαν ένα ποίημα, σαν μια μελωδία, σαν τη ζωή που μόνο έτσι οφείλει να βιωθεί, ως έρωτας, ομορφιά και πόνος.         
Κατά τη γνώμη μας την ταινία θα έπρεπε να την δουν όλοι οι γονείς ή όσοι θα ήθελαν να γίνουν γονείς, το γατί όμως δε θα σας τον αποκαλύψουμε για λόγους σπόιλιγκ.   
Η ταινία βασίζεται σε ένα βιβλίο του Andre Aciman, έναν συγγραφέα που αξίζει να αναζητήσετε. Στα ελληνικά έχει μεταφραστεί το βιβλίο του «Έξοδος από την Αίγυπτο».                 
Κριτική ταινίας : Αναστάσιος Νέστορας

Η ταινία έχει πάρει πολλά βραβεία, μεταξύ των οποίων το Όσκαρ προσαρμοσμένου σεναρίου για τον James Ivory.
Παίζουν:  
Armie Hammer , ως Oliver
Timothée Chalamet, ως Elio Perlman
Michael Stuhlbarg, ως Mr. Perlman
Amira Casar, ως Annella Perlman
Esther Garrel, ως Marzia

trailer
    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου