Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου 2021

Κριτική για τους «Ήρωες», με Γιάννη Φέρτη, Δημήτρη Πιατά και Ιεροκλή Μιχαηλίδη

 Ήμασταν εκεί για εσάς. Το stellasview.gr παρευρέθηκε στη λαμπερή πρεμιέρα της παράστασης «Ήρωες», την Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2018 στο Θέατρο Αριστοτέλειον και παρακολούθησε ένα πολύ όμορφο και συγκινητικό έργο.

Η παράσταση που έλαμψε πέρσι (και θα συνεχιστεί και φέτος) στη σκηνή του Θεάτρου Κατερίνα Βασιλάκου ήρθε επιτέλους και στη Θεσσαλονίκη, όπου και θα παίζεται έως τις 28 Οκτωβρίου στο Θέατρο Αριστοτέλειον.

Πρόκειται για ένα βαθιά ανθρώπινο, τρυφερό, αστείο, αισιόδοξο και γοητευτικά μελαγχολικό έργο

Πρόκειται για ένα βαθιά ανθρώπινο, τρυφερό, αστείο, αισιόδοξο και γοητευτικά μελαγχολικό έργο του Γάλλου συγγραφέα Gerald Sibleyras, σε μια ωραία μετάφραση της Μαριάννας Τόλη, ένα έργο που μας μιλάει για την τρίτη ηλικία, τη νοσταλγία για τα παλιά, τη δίψα για ζωή και το ουτοπικό ονειροπόλημα.

Το έργο διαδραματίζεται στην ταράτσα ενός οίκου ευγηρίας, στον οποίο οι ένοικοι του (συγκεκριμένα τρεις Γάλλοι βετεράνοι πολεμιστές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου) ζουν την τελευταία περίοδο της ζωής του. Εκεί η ζωή μοιάζει σαν να έχει σταματήσει για τους τρεις υπερήλικες, σαν να έχουν παγώσει τα πάντα σε μια επαναλαμβανόμενη και ατελείωτη φθινοπωρινή μέρα, με τους ήρωες να προσπαθούν να διαχειριστούν την παύση αυτή. Έτσι αρχίζει η νοσταλγία για τα παλιά, το αναμάσημα της ανιαρής καθημερινότητας στο γηροκομείο και τα ονειροπολήματα για ουτοπικά μελλοντικά ταξίδια και αποδράσεις. Το παρελθόν, το παρόν και μέλλον γίνονται ουσιαστικά ένα και το αυτό, κάτι που συνοψίζεται και στην ατάκα «Πρόβλημα χρόνου δεν υπάρχει… Έχουμε μπόλικο στη διάθεσή μας.» που ακούγεται μέσα στο έργο.

Τους τρεις υπερήλικες οικότροφους του γηροκομείου ερμηνεύουν υπέροχα τρεις καταξιωμένοι ηθοποιοί, ο Γιάννης Φέρτης, ο Δημήτρης Πιατάς και ο δικός μας Θεσσαλονικιός Ιεροκλής Μιχαηλίδης. Οι τρεις αυτοί σπουδαίοι ηθοποιοί δομούν τρεις διαφορετικούς, βαθιά νοσταλγικούς, χιουμοριστικούς, αισιόδοξους και τρυφερούς χαρακτήρες.

Πιο συγκεκριμένα:

  1. Ο σπουδαίος Δημήτρης Πιατάς, αναλαμβάνει τον ρόλο του Ρενέ, απόστρατου ο οποίος κουτσαίνει ύστερα από ένα τραύμα στο πόδι, ενώ μία από τις πνευματικές του διεξόδους αποτελεί η θέα από τα κοριτσάκια του διπλανού παρθεναγωγείου και της δασκάλας τους. Αποτελεί την ήρεμη δύναμη της παρέας, τον συγκαταβατικό και καλοπροαίρετο φίλο της παρέας, ο οποίος με την ιδιαιτερότητα της φωνής του, τις γκριμάτσες του και την κίνησή του καταθέτει επί σκηνής κυριολεκτικά ένα ρεσιτάλ κωμικότητας.
  2. Ο πάντοτε καλός Ιεροκλής Μιχαηλίδης, υποδύεται τον Γουστάβο. Αναλαμβάνει πιο συγκεκριμένα τον ρόλο του ηγέτη της παρέας, του υποκινητή και εμψυχωτή. Άμεσος, ευθύς, ρεαλιστής και δυναμικός ερμηνεύει με πειστικότητα τον ήρωά του, συμπληρώνοντας επιτυχημένα τον ερμηνευτικό καμβά της παράστασης, παραδίδοντας μια ερμηνεία στιβαρή και σπουδαία.
  3. Τέλος ο Γιάννης Φέρτης, υποδύεται τον Φερνάν, τον πιο φιλάσθενο, πρώην καρδιοκατακτητή και γυναικά της παρέας, ερμηνεύοντας τον ρόλο του αριστοτεχνικά και αέρινα, όπως αυτός ξέρει, με τον φίνο και γοητευτικό του τρόπο.              

Η σκηνοθεσία της παράστασης ανήκει στον Νικίτα Μιλιβόγεβιτς και αποτελεί μια εξόχως συγκινητική, ευαίσθητη και χιουμοριστική ανάγνωση του έργου, ένα έργο που αλλάζει από στιγμές σε στιγμές, άλλοτε κωμικό και άλλοτε στοχαστικό, άλλοτε αισιόδοξο και άλλοτε νοσταλγικό. Άλλωστε πως θα μπορούσε άραγε να γίνει αλλιώς, όταν ο Νικίτα Μιλιβόγεβιτς διαθέτει το κωμικό υπερεργαλείο Δημήτρης Πιατά, τη γοητευτική και αέρινη ερμηνευτική δεινότητα του Γιάννη Φέρτη και τα δυνατά υποκριτικά πατήματα του Ιεροκλή Μιχαηλίδη.

Η πανέμορφη και γεμάτη χάρη και ευαισθησία μουσική του Δημήτρη Καμαρωτού, μας μεταφέρει αμέσως στη συναισθηματική κατάσταση των ηρώων, αντανακλώντας απόλυτα το πνεύμα του έργου και τις εποχής. Κατά τον ίδιο τρόπο λειτουργούν επίσης τα υπέροχα κοστούμια του Μιχάλη Σδούγκου, τα λιτά, ωστόσο, λειτουργικά σκηνικά του Γιώργου Γαβαλά με ένα σύνολο βεράντας (με το έξυπνο εύρημα του πέτρινου σκύλου), οι εστιασμένοι φωτισμοί της Ελευθερίας Ντεκώ και η εύστοχη κινησιολογία της Amalia Bennett       

Ειλικρινά δε θα πρέπει να τη χάσετε αυτήν την παράσταση. 

Κριτική: Νέστορας Αναστάσιος

Φωτογραφίες & video: Στέλλα Πέρπερα

Δημοσιεύτηκε
18/10/2018

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου