Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου 2021

Κατερίνα Διδασκάλου: «Αισθάνομαι ότι κάνω ένα επάγγελμα που αγαπώ πολύ, απλώς είμαι εκτεθειμένη»

 H Kατερίνα Διδασκάλου, εγνωσμένου κύρους ηθοποιός που σαγηνεύει τον κινηματογραφικό φακό και τη σκηνή με το πηγαίο ταλέντο της μίλησε στο stellasview.gr και στον Ευθύμιο Ιωαννίδη.

Απόφοιτη της δραματικής σχολής του Εθνικού Θεάτρου αλλά και της Φιλοσοφικής Αθηνών, η Κατερίνα Διδασκάλου, είναι μία από τις καλύτερες και πιο περιζήτητες ηθοποιούς της γενιάς της. Με υπέροχες ερμηνείες στο θέατρο, την τηλεόραση, αλλά και στον κινηματογράφο  καταφέρνει πάντα να εξελίσσεται επαγγελματικά και να εντυπωσιάζει. Με αφορμή την παράσταση «Η πόρνη από πάνω» στην οποία πρωταγωνιστεί, μας μίλησε για την παράσταση, τη γραφή του Αντώνη Τσιπιανίτη, τις κινηματογραφικές συμμετοχές της σε διεθνείς συμπαραγωγές, αλλά και για το τι παρακαταθήκη θα ήθελε να αφήσει στη συνείδηση του κόσμου, προϊόντος του χρόνου.

Υποδύεστε για πολλοστή φορά, με επιτυχία την «Eρατώ», την ηρωίδα του ανατρεπτικού μονολόγου του Αντώνη Τσιπιανίτη  «Η πόρνη από πάνω». Ποια είναι εκείνα τα χαρακτηριστικά της γραφής του Τσιπιανίτη τα οποία σας κέντρισαν και κατ΄επέκταση σας έπεισαν να δεχτείτε να υποδυθείτε στη σκηνή την ηρωίδα του;

Η αμεσότητα, η αλήθεια, το πηγαίο χιούμορ που διακρίνουν τη γραφή του Αντώνη Τσιπιανίτη, αλλά κυρίως αυτή η υπέροχη, κλασική ηρωίδα που μιλάει στην ψυχή μας.

Έκδηλο μήνυμα της παράστασης, η οποία βρίθει μεταξύ άλλων από ποικίλα λανθάνοντα μηνύματα, είναι καταρχήν τα παρεπόμενα της διάψευσης των προσδοκιών μας, των προβολών μας, των ματαιώσεών μας που έχουν ακραγγίξει την κοινωνία μας. Ποιο στοιχείο της παράστασης σας έχει αγγίξει προσωπικά πιο πολύ;

Η αλήθεια είναι πως εγώ βρίσκομαι από «μέσα», ερμηνεύω την ηρωίδα. Το κοινό θα ήταν πιο κατάλληλο ν´απαντήσει. Όμως ο τρόπος με τον οποίο η Ερατώ αντιμετωπίζει τη διάψευση των ονείρων της, το χιούμορ και το ότι ξέρει να περιμένει, είναι διδάγματα -δωρεές που θα μου μείνουν για πάντα!

Αν σας δινόταν η ευκαιρία να γνωρίσετε την ηρωίδα που υποδύεστε τι θα της εκφράζατε;

Θα της έλεγα κάτι που έχω πει σε πολλές φίλες: «Αγάπησε τον εαυτό σου! Ξεκόλλα! Δε σου αξίζει!!»

Η παράσταση είναι στην ουσία ένας μονόλογος. Είναι άραγε πιο δύσκολο για έναν ηθοποιό να παίζει μόνος του στη σκηνή ένα ολόκληρο έργο ή μήπως τον διευκολύνει καθώς έτσι δε χρειάζεται να συνδιαλεχθεί με μια πληθώρα άλλων ηθοποιών;

Ένας μονόλογος απαιτεί γερή τεχνική και πολλή συγκέντρωση! Από την άλλη δίνει μια ελευθερία να εκπλήξεις τον εαυτό σου και το κοινό χωρίς να φοβάσαι μήπως μπερδέψεις τον συνάδελφο. Συνδιαλέγεσαι με το κοινό.

Το όνομά σας έχει δικαίως ξεπεράσει τα σύνορα της χώρας μας. Η επιτυχία, αλλά και η αναγνωρισιμότητα που απολαμβάνετε ως κινηματογραφική εν γένει ηθοποιός κατά πόσο έχει επηρεάσει την καθημερινότητά σας;

Η αναγνωρισιμότητα βοηθάει ειδικά όταν προέρχεται μόνο μέσα από τη δουλειά. Αισθάνομαι ότι κάνω ένα επάγγελμα που αγαπώ πολύ, απλώς είμαι εκτεθειμένη. Στο σπίτι δεν υπάρχει όμως ούτε μια φωτογραφία από ταινίες ή παραστάσεις που έχω κάνει. Εκεί είμαι μαμά, σύντροφος, νοικοκυρά.

Η τέχνη και πιο συγκεκριμένα το θέατρο πιστεύετε πως μπορεί να αλλάξει τον κόσμο, να αφυπνίσει συνειδήσεις;

ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ ! Είναι ζώσα διδασκαλία, ανοίγει δρόμους. Γι’ αυτό η ευθύνη είμαι μεγάλη.

Ποια στοιχεία κατά τη γνώμη σας θα πρέπει να έχει ένας ηθοποιός για να σταθεί στο θέατρο, στον κινηματογράφο, την τηλεόραση; Ποια συμβουλή θα δίνατε στους νέους που θα ήθελαν να ασχοληθούν με την υποκριτική;

Πέρα από το χάρισμα, απαιτείται να διαθέτει κανείς πειθαρχία και εργατικότητα, αλλά πάνω από όλα δουλειά, δουλειά και δουλειά!!!

Περνώντας τα χρόνια τι θα θέλατε να σκέφτεται ο κόσμος, όταν ακούει το όνομά σας;

Ένας άνθρωπος που αγαπάει με πάθος τη ζωή, το επάγγελμά του , την οικογένειά του, νοιάζεται για τους ανθρώπους γύρω του και σέβεται το σύμπαν που μας περιβάλλει.

Α! Και λέει ωραίες ιστορίες! Με την ψυχή της!

Συνέντευξη: Ιωαννίδης Ευθύμιος

Δημοσιεύτηκε
18/10/2018

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου