Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου 2021

Κριτική για την παράσταση «Εξορκισμός» από το Θέατρο του Άλλοτε

 Ήμασταν εκεί για εσάς. Το stellasview.gr βρέθηκε στην παράσταση «Εξορκισμός» από το Θέατρο του Άλλοτε στο Μπενσουσάν Χαν στις 20/10 και έζησε κυριολεκτικά μια πρωτόγνωρη θεατρική εμπειρία.

Αποτελεί το δίχως άλλο τη μεγάλη έκπληξη του θεατρικού φθινοπώρου για τη Θεσσαλονίκη

Ο «Εξορκισμός», ένα έργο που έγραψε η Μαρία Ράπτη αποτελεί το δίχως άλλο τη μεγάλη έκπληξη του θεατρικού φθινοπώρου για τη Θεσσαλονίκη.

Πρόκειται, πιο συγκεκριμένα, για την ιστορία μιας αστικής οικογένειας εποχής, της οποίας ο γιος κυριεύεται από έναν δαίμονα. Η ιστορία λοιπόν εξελίσσεται σε ένα αυταρχικό σκηνικό ένοχων μυστικών, έντονης θρησκοληψίας και βαθιάς σήψης.

Πρόκειται άραγε για την εκδραμάτιση μιας ψυχικής διαταραχής, μιας σχιζοφρένειας που τον περασμένο αιώνα αντιμετωπιζόταν στον δυτικό κόσμο ως δαιμονική κατοχή ή μήπως ο γιος είναι όντως κυριευμένος από κάποιον ζοφερό δαίμονα; Το έργο δεν αναλώνεται σε τελεσίδικες απαντήσεις, ούτε βεβαίως σε καθοδηγεί, αλλά γεννά γόνιμα ερωτήματα και προβληματισμούς, αφήνοντας στον θεατή τη δυνατότητα να επιλέξει  είτε την ορθολογική ερμηνεία των καταστάσεων που διαδραματίζονται ενώπιόν του, είτε τη μεταφυσική ερμηνεία, ανάλογα με τις δικές του προσλαμβάνουσες.

Η δυνατή αυτή ιστορία βρίσκει στο Μπενσουσάν Χαν το ιδανικό φυσικό σκηνικό της. Το παλιό χάνι εποχής, μετατρέπεται έτσι με τα σκηνικά αντικείμενα του Μη με λησμόνει στη σκοτεινή, εσωστρεφή και ένοχη οικία, όπου διαδραματίζεται η υπόθεση. Το έργο εξελίσσεται από δωμάτιο σε δωμάτιο, με τους θεατές να παρακολουθούν όρθιοι την εξέλιξη του έργου, ακολουθώντας τους ηθοποιούς και τη δράση από τον ένα χώρο στον άλλον.

Οι τέσσερις ηθοποιοί του έργου καταθέτουν επί σκηνής πραγματικά δυνατές, συγκλονιστικές και καταπληκτικές ερμηνείες απαιτήσεων, αναζητώντας ο καθένας διαφορετικά θεατρικά πατήματα για τους τέσσερις διαφορετικούς αυτούς ρόλους. Πιο συγκεκριμένα:

  • Η  ‘Ολγα Καλαμάρα ερμηνεύει τη Μάνα, έναν χαρακτήρα τραχύ, απόλυτα αυταρχικό, εξουσιαστικό που κρύβει καλά τα ένοχα μυστικά του σπιτιού της. Η Καλαμάρα καταθέτει μια ερμηνεία απόλυτα προσηλωμένη και γεμάτη, σκληρά γοητευτική και έξοχη.
  • Ο  Δημήτρης Βασιλειάδης ερμηνεύει τον Γιο και τον Δαίμονα του, έναν χαρακτήρα σχιζοφρενικό και αρρωστημένο. Ο Βασιλειάδης καταθέτει μια ερμηνεία ΤΙΤΑΝΙΚΗ που απαιτεί μεγάλες φυσικές και σωματικές ικανότητες, καθώς και γερά υποκριτικά πατήματα.
  • Η Βαρβάρα Δουμανίδου και η Τζώρτζια Βογιατζόγλου ερμηνεύουν την Κόρη και την Οικονόμο αντίστοιχα. Δυο έξοχες ερμηνείες, η πρώτη εύθραυστη, βελούδινη και τρυφερή και η δεύτερη σκληρή, δυναμική και ρεαλιστική.
  • Τέλος, ο Στέργιος Κωνσταντζίκης ερμηνεύει τον Πάτερ. Η ερμηνεία του είναι καταλυτική για την υποκριτική ολοκλήρωση της παράστασης, ήρεμη, φυσική, αβίαστη και εξαιρετική, απογειώνοντας ερμηνευτικά το σύνολο.

Τη σκηνοθεσία του έργου υπογράφει η Βαρβάρα Δουμανίδου (που υποδύεται την Κόρη), συνθέτοντας μια συγκλονιστική παράσταση που ξεφεύγει μακράν από τις συνηθισμένες θεατρικές συνθήκες και αποτελεί αναντίλεκτα μια ολοκληρωμένη  εμπειρία.

Κριτική: Αναστάσιος Νέστορας 

Δημοσιεύτηκε
23/10/2018 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου