Τετάρτη 26 Ιουλίου 2017

«Ζορμπάς» είδαμε & σχολιάζουμε, 25/07 Θέατρο Δάσους

«Ζορμπάς»

«Ζορμπάς» είδαμε & σχολιάζουμε, 25/07 Θέατρο Δάσους
Αν φέτος είναι να δείτε μια καλοκαιρινή παράσταση, σας προτείνω ανεπιφύλακτα να δείτε την υπερπαραγωγή «Ζορμπάς». Μια παράσταση «value for money», που αξίζει τα 17 ευρώ του κανονικού εισιτηρίου μέχρι το τελευταίο σεντς. Μια ακριβή παραγωγή που δε θυμίζει σε τίποτα τις φτηνιάρικες παραγωγές που συνήθως περιοδεύουν τα καλοκαίρια στην Ελλάδα.
Ο Μιχάλης Ρέππας και ο Θανάσης Παπαθανασίου διασκευάζουν το πασίγνωστο μυθιστόρημα του Νίκου Καζαντζάκη «Ο Βίος και η Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά», που σκηνοθετεί ο μετρ και σύγχρονος θεατράνθρωπος Σταμάτης Φασουλής και συμμετέχει ένας εμβληματικός εικοσαμελής θίασος, με την υπέροχη μουσική του Μίκη Θεοδωράκη.

Στην παράσταση θα «καταχαρείτε» υπέροχες ερμηνείες με πρώτο βιολί τον Γρηγόρη Βαλτινό στον επικό ρόλο του Αλέξη Ζορμπά, την Ταμίλα Κουλίεβα στο σκαμπρόζικο αλλά και βαθιά συγκινητικό ρόλο της Γαλλίδας ιερόδουλης μαντάμ Ορτάνς, την Ναταλία Δραγούμη στο ρόλο της ελκυστικής και επιθετικής (ή καλύτερα αμυντικής) χήρας, τον Τάκη Παπαματθαίου στο χιουμοριστικό και αβανταδόρικο ρόλο του Μιμυθού, τον Μέμο Μπεγνή στον αφηγηματικό και οργανικά συνεκτικό ρόλο του συγγραφέα (Νίκου Καζαντάκη), του Νίκου Βερλέκη στο ρόλο του αυστηρού κρητικού πατέρα και πολλών ακόμα ηθοποιών που αναφέρονται στους συντελεστές της παράστασης.    
Η ιστορία αρχίζει όταν συναντιούνται στον Πειραιά οι δύο βασικοί ήρωες, ο συγγραφέας και ο Ζορμπάς. Ο συγγραφέας αφού εντυπωσιάζεται με την αντισυμβατική ιδιοσυγκρασία του Ζορμπά και το φιλοσοφημένο πάθος του για τη ζωή, αποφασίζει να τον προσλάβει ως επιστάτη στην επιχείρησή του, ένα ορυχείο εξόρυξης λιγνίτη σε κάποιο χωριό της Κρήτης. Στην Κρήτη, πιάνουν δωμάτιο στο πανδοχείο της μαντάμ Ορτάνς, μιας ξεπεσμένης σαντέζας, που δεν αργεί να γίνει η ερωμένη του Ζορμπά, μια από τις πολλές γυναίκες της πολυτάραχης ζωής του. Εκεί ο συγγραφέας θα γνωρίσει και θα αγαπηθεί με τη χήρα του χωριού, μια μοναχική και δυνατή γυναίκα, που δε διστάζει να τα βάλει με την κακογλωσσιά και το φθόνο των ανδρών και των γυναικών του χωριού, των ανδρών που την ποθούν μα δεν την έχουν και των γυναικών που τη ζηλεύουν για την παράφορη επιρροή και σαγήνη που ασκεί στα αρσενικά.
Ουσιαστικά οι ήρωες και η ιστορία του «Ζορμπά» αποτελούν το πλαίσιο στο οποίο ένας νέος διανοούμενος, που υποτιμά τις χαρές της ζωής και ένας ηλικιωμένος άνθρωπος του λαού, που ξέρει καλά να τις εκτιμά και αγαπά τη ζωή και τους ανθρώπους, με την απέραντη γοητεία τους αλλά και τη μανιακή ανθρωποφαγία τους, συζητούν, φιλοσοφούν, συνδιαλέγονται πάνω σε ερωτήματα που αφορούν την αξία της ζωής, τις χαρές και τις λύπες, την ηθική, τον θάνατο, τον έρωτα, τα άγρια ανθρώπινα ένστικτα, τον Θεό, το εφικτό και το ανέφικτο, την ελευθερία κτλ.
Επιστρέφοντας πάλι στους συντελεστές της παράστασης αξίζει να επισημάνουμε:
-Τη διασκευή του βιβλίου σε θεατρικό έργο, ένα στοίχημα που ο Μιχάλης Ρέππας και ο Θανάσης Παπαθανασίου κέρδισαν ολοσχερώς. Φυσική ροή της ιστορίας και εξέλιξη των χαρακτήρων σύμφωνα με το μυθιστόρημα, επιπλέον σε πολλά σημεία έχουμε αυτούσια τα λόγια του συγγραφέα. Επίσης, η διασκευή κρατά όλη τη δυναμική, το λυρισμό και την ομορφιά του βιβλίου.
-Τη σκηνοθεσία του Φασουλή, που έστησε μια γρήγορη, χιουμοριστική και συγκινητική παράσταση αξιοποιώντας στο μέγιστο όλους τους συνεργάτες του.
-Τα σκηνικά του Μανόλης Παντελιδάκη, που μας μεταφέρουν με πιστότητα στο Κρητικό ψαροχώρι του μεσοπολέμου.
-Βεβαίως, τη πασίγνωστη εμβληματική μουσική του Μίκη Θεοδωράκη, που ακουγόταν και στην ταινία.
-Τις όμορφες πρωτότυπες αλλά και κλασικές χορογραφίες του επιμελήθηκε ο Δημήτρης Παπάζογλου.
-Και τέλος τις πρωταγωνιστικές ερμηνείες της παράστασης, που είναι όλες «κεντήματα». Η θεμελιώδης διπολική αντίθεση ανάμεσα στον διανοούμενο, κοσμοπολίτη συγγραφέα και στον λαϊκό, ηλικιωμένο, ανυπότακτο, απελευθερωμένο Ζορμπά βρίσκει την ιδανική του ενσάρκωση επί σκηνής στο δίδυμο Μπεγνής-Βαλτινός. Τέλεια χημεία ανάμεσα στους δυο άντρες. Πολύ τυχερός ο Μπεγνής που με τη συνεργασία του αυτή «φοιτάει» δίπλα στον Βαλτινό και σίγουρα βγαίνει πιο δυνατός υποκριτικά. Η Ταμίλα Κουλίεβα και ο Τάκης Παπαματθαίου δίνουν ρεσιτάλ κωμωδίας, κάνοντας τους θεατές να ξεσπούν από χαρά. Επιπλέον, η Ναταλία Δραγούμη και ο Νίκος Βερλέκης μας δίνουν δυο σταθερούς και δυνατούς ρόλους.   

«Αφεντικό σε συμπαθώ πάρα πολύ. Έχεις τα πάντα εκτός από λίγη τρέλα και όλοι οι άνθρωποι χρειάζονται λίγη τρέλα... Αλλιώς δεν μπορεί να σπάσει το σκοινί και να ελευθερωθεί.»
Ζορμπάς

Το 2017 έχει ανακηρυχθεί έτος Νίκου Καζαντζάκη, 60 χρόνια από το θάνατο του συγγραφέα.
Γνώμη: Νέστορας Αναστάσιος


Το Χειροκρότημα εδώ:

Περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση εδώ: 

Συντελεστές:
Συγγραφέας: Νίκος Καζαντζάκης
Μουσική: Μίκης Θεοδωράκης
Διασκευή: Θανάσης Παπαθανασίου και Μιχάλης Ρέππας
Σκηνοθεσία: Σταμάτης Φασουλής
Χορογραφίες: Δημήτρης Παπάζογλου
Σκηνικά: Μανόλης Παντελιδάκης
Κοστούμια: Ντένη Βαχλιώτη
Ενορχήστρωση: Αλέξιος Πρίφτης
Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος
Βοηθός Σκηνοθέτη: Παύλος Σαχπεκίδης
Πρωταγωνιστούν: Γρηγόρης Βαλτινός, Ταμίλα Κουλίεβα, Μέμος Μπεγνής, Ναταλία Δραγούμη, Τάκης Παπαματθαίου, Ρένος Ρώτας και ο  Νίκος Βερλέκης
Παίζουν οι: Γρηγόρης Σταμούλης, Στέλλα Γκίκα, Γιώργος Παράσχος, Αννα Μονογιού
Συμμετέχουν οι: Κωνσταντίνος Γιουρνάς, Βασίλης Ζαϊφίδης, Βασίλης Λέμπερος, Αλεξία Μουστάκα, Αρετή Πασχάλη, Δέσποινα Πολυκανδρίτου, Μαριαλένα Ροζάκη, Αλέξανδρος Σιάτρας, Γιώργος Τσούρμας, Νικορέστης Χανιωτάκης, Χριστίνα Ψάλτη

Παραγωγή: Αφοι Τάγαρη

Οργάνωση Παραγωγής: Ντόρα Βαλσαμάκη              

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου